Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem mascarpone.
MASA:
0,5kg serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
0,5l śmietany kremówki 36%
1 galaretka cytrynowa
Ser mascarpone utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru.
Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i ubić.
KROKANT:
1/2 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
20 dag wiórek kokosowych
Wiórki kokosowe, margarynę i cukier razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji po wyrobieniu włożyć do pieca i prażyć aż do uzyskania złotego koloru. (można też kokos uprażyć na patelni)
DODATKOWO:
Słoik dżemu morelowego
Na biszkopcie posmarować serek mascarpone na to wyłożyć śmietanę z galaretką przykryć drugim biszkoptem posmarować górę dżemem, wierzch posypać zrumienionym kokosem.