Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowo-kalarepkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepka młoda 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
masło do smażenia
pieczarki 40 dkg
bulion drobiowy 1 l
śmietana kremówka 200 ml
mąka pszenna 1 czubata łyżka
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowo-kalarepkowa

Kroki postępowania

1
Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Zupa pieczarkowo-kalarepkowa foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić w garnku na maśle.
Krok 2 - Zupa pieczarkowo-kalarepkowa foto
3
Do tego dodać tartą kalarepkę. Chwilę smażyć, aż kalarepka zacznie się rumienić.
Krok 3 - Zupa pieczarkowo-kalarepkowa foto
4
Do kalarepki dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, usmażyć je.
Krok 4 - Zupa pieczarkowo-kalarepkowa foto
5
Do grzybów z kalarepką wlać bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
Krok 5 - Zupa pieczarkowo-kalarepkowa foto
6
Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zawiesiną zagęścić zupę. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Krok 6 - Zupa pieczarkowo-kalarepkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 03.07.2016 14:39
ciekawe połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak