Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
woda ciepła 1 szklanka
olej 1 szklanka
cukier 2 szklanki
mąka 3 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Porada

Ciasto najlepiej smakuje przygotowane w prodziżu, jednak można je spokojnie przygotować w piekarniku. Wtedy pieczemy je na blaszce 24x36 cm przez około godzinę w 180 stopniach.

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra

1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wodę. Mieszamy. Dodajemy olej i całość dokładnie miksujemy na gładką masę.

2. Odlewamy 1/3 ciasta i dodajemy do niej kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na środek wysmarowanego i wysypanego bułką tartą prodziża na zmianę 3 łyżki ciasta jasnego i 2 łyżki ciasta ciemnego (ciągle lejemy na środek, w to samo miejsce) Pieczemy około 50 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 31.03.2015 18:53
Dziękuję serdecznie :) Jadziu zawsze tak pięknie wychodzi jak się leje na przemian na środek w to samo miejsce ;) Iskierko, zebra to też i mój smak dzieciństwa dlatego do tej pory piekę ją w prodziżu :)
IKrakowianka 30.03.2015 20:11
świetny wypiek
pajbek 30.03.2015 19:48
Lubię takie ciasta :-)
iskierka.ag 30.03.2015 19:24
Do tego ciasto mam sentyment, bo piekła je moja babcie. Twój przepis jest świetny. Na pewno wypróbuję.
Seba 30.03.2015 16:55
pyszna babeczka
Jadwiga/Jaga85 30.03.2015 16:09
Pięknie wyszła w przekroju!
Magdalena Rysińska 30.03.2015 15:45
Fajna zeberka :)
Janina 30.03.2015 15:23
Lubię to ciasto;)
barbara11561 30.03.2015 15:13
Bardzo apetycznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak