Przepis i sposób przygotowania na: żeberka po kaszubsku na kapuście
Cebulę obierz, posiekaj. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj.
Na mocno rozgrzanym oleju przesmaż na równy, złoty kolor żeberka, po czym zdejmij je z patelni.
Na tym samym tłuszczu, na którym były smażone żeberka, zeszklij cebule, dodaj do nich poszatkowaną kapustę.
Całość przypraw solą, pieprzem, majerankiem, dodaj listek laurowy. Wymieszaj i duś wolno, kilka razy mieszając.
W czasie, gdy kapusta się dusi, oczyść marchewkę i zetrzyj ja na grubej tarce. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i przesmaż na nim marchewkę.
Gdy kapusta nieco zmniejszy swą objętość, dodaj do nie przesmażoną marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekany koperek. Wymieszaj i przez chwilę duś razem.
Następnie połowę kapusty przełóż do innego, większego garnka, ułóż w nim przesmażone
żeberka, po czym przykryj je pozostałą kapustą. Zalej wszystko ok. 1,5 szklanki wody i duś pod przykryciem, aż żeberka zmiękną.