Przepis i sposób przygotowania na: zapiekana zupa cebulowa
Przygotuj małe, dość głębokie naczynia żaroodporne i toster.
Rozgrzej piekarnik, wybierając opcję grill.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy na dość mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając.
Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, prażymy przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalewamy 1,5 l bulionu warzywnego, mieszamy. Dodajemy 1 liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kromki chleba opiekamy w tosterze. Po zdjęciu garnka z ognia do zupy dodajemy świeżo mielony pieprz i świeżo mieloną sól.
Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym ementalerem.
Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.
Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni.