Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z gruszkami
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowac, wyłożyc nim blachę, piec ok. 10 minut. Gruszki obrac, wyciąc gniazda nasienne, pokroic na cząstki. Zagotowac 1/2 litra wody z 10 dag cukru i sokiem z cytryny, włożyc gruszki i gotowac. Miękkie owoce wyjąc, a w gorącym płynie rozpuścic galaretkę. Odstawic do wystudzenia.
Kruchy placem ułożyc na spodzie tortownicy, posmarowac go konfiturą i przykryc ciastem biszkoptowym. Gruszki wymieszac z tężejącą galaretką i rozłożyc na biszkopcie. Wstawic do lodówki. Ubic śmietankę z cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami kakao. Krem rozsmarowac. Ciasto udekorowac (u mnie gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej i zwykła bita śmietana).