Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie gołąbki z białej młodej kapusty
Zmieloną szynkę wieprzową włożyć do miski.
Do mięsa dodać kaszę ,obraną pokrojoną drobno cebulę oraz obrany posiekany czosnek.
Dodać opłukany, osuszony i poszatkowany koperek zielony oraz przyprawy.
Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie 1 - 2 minut , następnie wyjąć i wystudzić.
Na każdym liściu ułożyć porcję farszu zawinąć i ciasno ułożyć w garnku i zalać wodą w której gotowała się kapusta, tak aby gołąbki były zakryte.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut.
Po tym czasie gołąbki wyjąć a do wywaru z gołąbków dodać posiekaną świeżą bazylię, odrobinę cukru , ketchup oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować aż sos zrobi się gęściejszy.
Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz w razie potrzeby przyprawą uniwersalną.
Gołąbki podawać polane sosem .