Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki piernik

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jaja 3 sztuki
miód płynny 0,5 szklanki
kawa zbożowa 1 łyżeczka
gorąca woda 1 szklanka
kakao 1 łyżeczka
mleko 8 łyżek
olej 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Lista składników

powidła śliwkowe

Masa

mleko 2 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 5 łyżek
masło 3/4 kostki

Porada

Piernik, im dłużej leży - tym lepiej smakuje. Samo ciasto można upiec wcześniej, a przełożyć go na dzień przed spożyciem.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki piernik

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieram z cukrem i miodem na jednolitą masę.
Krok 1 - Szybki piernik foto
2
w 1 szklance gorącej wody rozpuszczam 1 łyżeczkę kawy zbożowej lub inki - studzę i chłodną dolewam do masy miodowej - mieszam. Następnie dodaję mąkę, czubatą łyżeczkę sody, kakao, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie miksuję.
Krok 2 - Szybki piernik foto
3
Teraz dodaję olej i mleko - wszystko mieszam.
Krok 3 - Szybki piernik foto
4
W osobnej miseczce ubijam na sztywno pianę z białek.
Krok 4 - Szybki piernik foto
5
Pianę przekładam do ciasta i delikatnie mieszam silikonową łopatką, nie używając już miksera. Ciasto powinno być pięknie napowietrzone. Przekładam do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą podłużnej formy (u mnie 40x15cm).
Krok 5 - Szybki piernik foto
6
Piekę ok. 50 min w 170 st. C.
Krok 6 - Szybki piernik foto
7
Masa budyniowa: W 3/4 szklanki mleka rozpuszczam budyń, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotowuję. Do gotującego się mleka wlewam masę budyniową i mieszam, aby nie powstały grudki, czekam, aż zgęstnieje i zdejmuję z gazu - studzę. W osobnym naczyniu ucieram miękkie masło na jednolitą masę, dodaję po 1 łyżce budyniu i ucieram do białości.
Krok 7 - Szybki piernik foto
8
Ostudzone ciasto muszę przekroić wzdłuż (najlepiej upiec je dzień wcześniej).
Krok 8 - Szybki piernik foto
9
Na spodzie ciasta rozprowadzam powidła.
Krok 9 - Szybki piernik foto
10
Na powidła masę budyniową, przykrywam drugą warstwą ciasta, delikatnie dociskam, wstawiam do lodówki. Następnego dnia oprószam cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 10 - Szybki piernik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 14.12.2014 19:29
pycha,lubię piernik
agnieszka214 14.12.2014 17:05
smak swiąt takie ciasto na swięta
halina17 14.12.2014 16:54
Dobry piernik :)
malaczarna23 14.12.2014 15:59
Pyszny piernik;)
Grazyna0211 14.12.2014 15:57
szybki i smaczny
Jadwiga/Jaga85 14.12.2014 15:33
Pyszny piernik!
Habibi 14.12.2014 14:44
niedawno robiłam podobny, ale przekładany dżemem i wiśniami z nalewki :)
cukiereczek 14.12.2014 13:58
już czuję jego cudowny zapach ;)
bietka 14.12.2014 13:46
zapachniało już świętami :)
mirosława4 14.12.2014 13:29
bardzo lubię
Kluska_87 14.12.2014 13:25
smakowite ciasto
Janina 14.12.2014 13:02
Bardzo lubię szybkie pierniki, często piekę ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak