Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos aioli

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 3-4 duże
sok z cytryny do smaku
olej z pestek winogron
czosnek 3-4 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos aioli

Czosnek obrać, jak najdrobniej posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli i sokiem z cytryny (w moździerzu) lub zmiksować z odrobiną oleju.
Żółtka włożyć do utartego czosnku i razem zmiksować dolewając do smaku soku z cytryny i oleju z pestek winogron.
Kiedy sos zacznie gęstnieć, jest gotowy do użycia.

Podawać do jajek na twardo, gotowanych lub pieczonych warzyw, do delikatnych mięs i ryb.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 04.12.2015 13:06
Ten sos pochodzi z Hiszpanii - jest tradycyjnym zimnym sosem czosnkowym :)
Smaczna_B 14.06.2013 19:19
BARDZO ORYGINALNY SOSIK!
Habibi 14.04.2013 09:53
Polecam, zwłaszcza dla lubiących czosnek ;)
Katarzyna/kate1980 13.04.2013 21:48
świetnie wygląda
artur7 08.04.2013 20:29
fajny pomysl na sos
Monika58 08.04.2013 12:24
smaczny przepis na aromatyczny sos
w mojej kuchni 08.04.2013 12:22
moje smaki w dobrej potrawie
2milutka 08.04.2013 11:43
świetny!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak