Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernikomakowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto
mąka 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek rumowy 4-5 kropli
Składniki na masę serową
masło 5 dag
cukier puder 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cytryna 1 sztuka
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ
mak 50 dag
masło 5 dag
cukier 1,5 szklanki
białka jaj 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
olejek pomarańczowy 4-5 kropel
ser biały twarogowy 50 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: sernikomakowiec

Z wyżej podanych składników zagnieć kruche ciasto, po czym wstaw je do lodówki na 30 minut by je schłodzić.
Ser zemleć, białko oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, stopniowo dodając ser, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok oraz pianę ubitą z białek.
Tortownicę (24cm) wyłóż ciastem a na nim połóż masę serową.
Mak sparzyć, odcedzić i zemleć trzy razy. W rondlu rozpuść masło włożyć mak, dodać cukier, cukier waniliowy oraz olejek pomarańczowy. Mak smażyć przez około 10-15 minut, stale mieszając, a następnie ostudzić, połączyć z pianą ubitą z białek i wyłożyć na masę serową.
Sernik wstaw do piekarnika, piec 70 minut w temperaturze 175 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 05.11.2013 10:30
bardzo często robię taki, pyszny
AURELKA 02.09.2013 19:11
pyszne ciasto
Róża1 26.08.2013 11:34
na pewno ciasto bardzo smaczne!!
Dorota37 23.08.2013 19:46
fajna kombinacja
ONY_za_kare 31.07.2013 12:39
smaczna propozycja
Milena87 22.07.2013 13:30
wydaje się, że smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak