Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiśniowy gotowany

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 10 dużych
cukier 10 łyżek
mąka tortowa 8 pełnych łyżek
budyń waniliowy 1 op.
kakao 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 2 pełne łyżeczki

SER

twarożek wiśniowy 1 kg (wiaderko)
jajko 5-6 dużych
masło 200 g
budyń wiśniowy 2 op.
mleko 2 szkl.
cukier 1,5 szkl.

GALARETKA

wiśnie z kompotu bez pestek
galaretka wiśniowa 3 op.
kompot wiśniowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiśniowy gotowany

Kroki postępowania

1
~ BISZKOPT:
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z dodatkiem kakao. Połączyć pianę z masą kakaową, mąką i proszkiem do pieczenia. Wymieszać krótko mikserem.
Dużą głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i upiec przez 30-35 minut w temp. 170*C.
Krok 1 - Sernik wiśniowy gotowany  foto
2
~ SERNIK:
W garnku rozpuścić masło, cukier, połowę mleka i ser wiśniowy z wiaderka. Wymieszać.
Krok 2 - Sernik wiśniowy gotowany  foto
3
Dodać roztrzepane jajka i mieszać, aż masa zgęstnieje i prawie się zagotuje.
Krok 3 - Sernik wiśniowy gotowany  foto
4
Wlać mleko z budyniem wiśniowym i mieszać intensywnie, aż całość zawrze.
Krok 4 - Sernik wiśniowy gotowany  foto
5
Biszkopt odstawić do ostygnięcia (można upiec dzień wcześniej) i przekroić na dwie warstwy, kiedy jest zupełnie zimny.

Ser wylać na dolną warstwę biszkoptową i nakryć drugim biszkoptem. Lekko obciążyć dużą deseczką, aby ser równo rozpłynął się na boki. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia i stężenia.

Krok 5 - Sernik wiśniowy gotowany  foto
6
~ GALARETKA:
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1,5-2 szkl. gorącej wody i dolać kompot wiśniowy do pojemności 1,3-1,4 litra. Odstawić do czasu, aż galaretka zacznie tężeć i wyraźnie zgęstnieje.

Na wierzch ciasta wylać galaretkę i ułożyć odcedzone wiśnie z kompotu.

Pozostawić na kilka godzin w zimnym miejscu.
Krok 6 - Sernik wiśniowy gotowany  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hastalavista 06.06.2017 00:30
ślicznie wygląda - jak z cukierni :)
agnieszka214 23.04.2017 12:11
Pyszne ciasto
Ewelina1991 21.04.2017 18:35
dobre ciacho!!
Wacław 21.04.2017 11:30
pysznie się prezentuje :-)
dodi 21.04.2017 10:23
mniam, mniam
Krystyna32 21.04.2017 07:54
bardzo apetyczny
Franciszek 21.04.2017 01:15
dobry do kawki
gusia1000 21.04.2017 00:27
Smacznie wygląda.
MagdalenaIC 20.04.2017 22:45
Pysznie :)
wwwiolka 20.04.2017 21:32
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak