Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany
Ciasto:
Roztopić masło w rondelku, lekko ostudzić, dodać jogurt wymieszać.
Następnie wsypać kakao i cukier.
Ocet połączyć z sodą, wlać do ciasta, dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę do masy, zagnieść ciasto, powinno być miękkie i delikatne, gdyby się kleiło do rąk, trochę podsypać mąką.
Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część ciasta upiec oddzielnie w tortownicy o wymiarach 24 cm, na papierze pergaminowym, w nagrzanym do 180 st. piekarniku, przez 10 minut.
Masa serowa:
Do miksera przełożyć wszystkie składniki masy, dokładnie zmiksować.
Przelać masę serową do garnka i gotować kilka minut na bardzo wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
Podzielić masę na 3 części.
Przekładanie ciasta:
Na spód tortownicy ułożyć upieczony placek i wylać masę serową, przykryć drugim plackiem. Tak samo postąpić z resztą masy i plackami.
Przygotować polewę czekoladową według przepisu, polać nią ciasto, schłodzić w lodówce.
Udekorować według uznania.