Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kuchnia Polska. Pieczarkami zastąpiliśmy borowiki. Sprawdziły się idealnie.

Składniki:

Składniki:

sandacz filet 500 gramów
masło 100 gramów
śmietana 18% 500 mililitrów
pieczarki 400 gramów
ziemniaki 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym

Filety sandacza umyłem, osuszyłem. Pieczarki umyłem, oczyściłem, pokroiłem wzdłuż na grube plastry. Zalałem niewielką ilością wody, posoliłem, zagotowałem. Odcedziłem, przestudziłem.
Obrałem ziemniaki, pokroiłem w talarki.
Rozgrzałem na patelni olej. Zrumieniłem na nim filety. Odłożyłem je, trzymając w cieple. Na pozostałym na patelni oleju usmażyłem na złoto ziemniaczane talarki. W rondlu rozgrzałem masło i podsmażyłem na nim pieczarki. Dodałem do nich ziemniaki, wlałem śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, doprawiłem do smaku sola i zmielonym pieprzem. Podgrzałem, mieszając. Gorące filety sandacza polałem śmietanowo-grzybowym sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak