Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż do sushi (bardzo dobry)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 250 gram
ocet 3 łyżki
mirin 1 łyżka
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż do sushi (bardzo dobry)

(zmodyfikowany przepis Marlisy Szwillus z "Sushi")

Wsyp ryż na durszlak i płucz pod wodą, aż woda stanie się klarowna. Odcedź. Do garnka wlej 350 ml wody, wsyp ryż, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 2 minuty. Przykryj całość pokrywką i gotuj około 15 minut, aż ryż wchłonie wodę. Zestaw garnek z ognia i zdejmij pokrywkę, przykrywając całość kuchenną ściereczką (na 10 minut). Wymieszaj ocet ryżowy z mirin, cukrem i solą. Ryż wyłóż do naczynia (szerokiego i polej zalewą mieszając drewnianą łyżką. Odstaw do ostygnięcia, a następnie możliwie szybko wykorzystaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 28.01.2013 14:58
super
gacopierz23 06.11.2012 18:23
naprawdę dobry
Iwka 25.10.2012 22:19
również używam octu ryżowego 3% :)
Rafał10 19.10.2012 18:18
mmmm wygląda niesamowicie :)
Katarzyna54 19.10.2012 17:39
super
Habibi 19.10.2012 17:12
już doczytałam w opisie, że ten ocet też jest ryżowy - ze składników wywnioskowałam, że spirytusowy ;) ... a jakiej mocy masz ten ocet?
Habibi 19.10.2012 17:10
Czy dodajesz ocet spirytusowy? ja używam lekkiego octu ryżowego 3%... nie ma tak ostrego zapachu, i delikatny smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak