Przepis i sposób przygotowania na: Rurki nadziewane kremem
Na ciasto I:
300 g mąki,
3 żółtka,
szczypta soli,
śmietana kwaśna.
Na ciasto II:
100 g mąki,
200 g margaryny.
Na krem:
1 szklanka białek,
1,5 szklanki cukru,
sok z cytryny.
Przygotowanie:
Przygotowujemy dwa osobne ciasta. Jedno ciasto z mąki, żółtek, szczypty soli, kwaśnej śmietany, które zagniatamy na elastyczne ciasto. Drugie z mąki i margaryny, które również powinno być elastyczne. Ciasto nr II wałkujemy w kształcie koła i układamy na nim drugie ciasto (nr I) również podobnie rozwałkowane. Tak ułożone ciasta układamy w kopertę i wałkujemy, czterokrotnie składając je za każdym razem w kopertę. Ciasto jeśli mamy taką możliwość lekko schładzamy. Powinno być rozwałkowane na grubość podobną jak na pierogi. Następnie ciasto kroimy w cienkie paski, nawijamy je na metalowe rurki do pieczenia i układamy na blaszy. Piekarnik mocno rozgrzewamy i pieczemy w nim rurki na jasno-złoty kolor. Kiedy będą jeszcze gorące, zdejmujemy je z rurek i pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Robimy krem: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ustawiamy nad kąpielą wodną i ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa zesztywnieje. Zdejmujemy z pary i ubijamy do momentu, aż masa się przestudzi. Na końcu dodajemy cytrynę i jeszcze delikatnie miksujemy. Tak przygotowaną masą nadziewamy (najlepiej szprycą) rurki i serwujemy. Możemy dodatkowo polać je polewą lub posypać cukrem pudrem.