Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z czarnymi porzeczkami i białą czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Rolada idealna na lato.

Składniki:

Składniki na roladę:

jajko 3 sztuki
cukier trzcinowy 3 łyżki
woda zimna 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
czarna porzeczka 1 szklanka

Dodatkowo:

biała czekolada 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z czarnymi porzeczkami i białą czekoladą

1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier trzcinowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
3. Ciasto posypujemy porzeczkami.
4. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni .
5. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę. Studzimy. Zimną roladę kroimy w plasterki.
6. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do woreczka strunowego i dekorujemy roladki. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak