Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z czarnymi porzeczkami i białą czekoladą
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier trzcinowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
3. Ciasto posypujemy porzeczkami.
4. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni .
5. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę. Studzimy. Zimną roladę kroimy w plasterki.
6. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do woreczka strunowego i dekorujemy roladki. Gotowe!