Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z masą kawową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier kryształ 6 łyżek
mąka pszenna 6 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło 1 kostka
jajko 4 szt
cukier kryształ 15 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
spirytus 1 kieliszek
galaretka
poncz
woda 1/2 szklanki
spirytus 1 kieliszek
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z masą kawową

Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce (45x30) wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 20 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i wystudzić w płaskim naczyniu.

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, a gdy będą już puszyste, wstawić garnek z jajkami nad garnek z gotująca woda i nadal ubijać, aż jajka będą gorące (nie mogą się ściąć!). Gorące jajka należy zdjąć z pary i wystudzić co jakiś czas mieszając.

Masło utrzeć i dodawać po łyżce krem jajeczny, na koniec wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę i spirytus. Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, nasączyć, rozsmarować na nim masę i wzdłuż dłuższego boku rozłożyć paski galaretki. Ponownie zrolować. Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 06.03.2014 20:37
Dziękuję :)
Kuchenka 06.03.2014 11:26
apetyczna jest!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak