Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z porem i serem feta

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko sojowe 200 ml
bulion warzywny 300 ml
ryż do risotto 15 dag
ser feta 10 dag
wino białe wytrawne 1/4 szkl
ząbek czosnku 1 szt
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
por 1 szt mała
natka pietruszki 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z porem i serem feta

Por przekroić wzdłuż, starannie umyć, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, posiekać jak najdrobniej. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę. Dodać masło, roztopić, połączyć, wrzucić por, zeszklić. Dodać czosnek i ryż, mieszając, smażyć przez 5 minut. Wlać wino, przykryć i trzymać na małym ogniu, aż całkowicie wchłonie w ryż. Bulion wymieszać z mlekiem sojowym. Wlać do ryżu, gotować powoli na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Ser feta pokruszyć drobno. Dodać do gotowego risotto, delikatnie wymieszać, lekko posolić do smaku, przyprawić pieprzem, przed podaniem posypać posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak