Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pomidorami i szynką parmeńską
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską, aż stanie się chrupiąca. Wyłóż ją z patelni na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu.
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim pokrojony w kosteczkę por i czosnek, aż lekko zmiękną. Wrzuć do niego ryż i mieszaj, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem. Zalej bulionem, zagotuj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz zgodnie z czasem podanym przez producenta ryżu.
5 minut przed końcem dodaj sparzone wrzątkiem, obrane bez skórki pomidory, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w dużą kostkę.
Ugotowany ryż wymieszaj z winem oraz parmezanem. Dopraw w razie potrzeby solą morską.
Risotto przełóż na talerze i posyp szynką parmeńską. Udekoruj rukolą lub bazylią.