Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty suflet serowy
Kroki postępowania
3 łyżki masła
1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól
biały pieprz do smaku
100 g twardego sera żółtego
4 jajka
W rondelku roztapiamy masło.
Wsypujemy mąkę i podgrzewając mieszamy aż się spieni.
Wlewamy zimne mleko.
Podgrzewamy aż masa zacznie gęstnieć .
Międzyczasie doprawiamy białym pieprzem , gałką muszkatołową i solą .
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i starty, na drobnych oczkach tarki, ser.
Dodajemy białka.
Już łyżką delikatnie mieszamy.
Następnie zwiększamy temp. do 210 i pieczemy około 20 minut.
Suflet musi urosnąć i trochę się przyrumienić .
Warto też sprawdzić patyczkiem czy się upiekł w środku.