Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

przekładanka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 6 szt.
mąka 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
krem do karpatki 1 opak.
mleko 0.5 litra
masło 1 kostka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
śmietana 30% 0,5 litra
herbatniki 25 sztuk
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
wiórki kokosowe 1 opakowanie
mleko do żelatyny 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: przekładanka

Kroki postępowania

1
biszkopt:
oddzielam białka od żółtek,ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.żółtka mieszam z cukrem powoli dodaję do ubitej piany.(mikser na 2)
po dodaniu wszystkich żółtek, wyłączam mikser i dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia ,delikatnie mieszając.
Krok 1 - przekładanka foto
2
ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika na 40 minut w temp.180 stopni (termoobieg)
Krok 2 - przekładanka foto
3
gotuję krem do karpatki ,jak ostygnie dodaję masło i ucieram na gładki krem. w drugim naczyniu ubijam śmietanę ,żelatynę rozpuszczam w pół szklanki ciepłego mleka i dodaję do śmietany ,śmietanę mieszam z kremem do karpatki i na chwilę wkładam do lodówki
Krok 3 - przekładanka foto
4
biszkopt smaruję dżemem, potem masa, na masę układam herbatniki
Krok 4 - przekładanka foto
5
herbatniki smaruję dżemem i posypuję wiórkami uprażonymi na suchej patelni.
Krok 5 - przekładanka foto
6
smacznego !!!!!!!!!!!
Krok 6 - przekładanka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 21.05.2016 17:40
smakowite ciasteczko
ppaulina 06.02.2014 16:32
pyszny do kawusi
JOANNA16 30.08.2013 08:53
wygląda pysznie
Bernadeta1 01.06.2013 16:33
szybkie ciasto i smaczne
babajaga1969 11.04.2013 09:10
smaczne ciasteczko
kala9287 10.04.2013 23:08
apetycznie wygląda:)
Mysiunia 10.04.2013 22:49
przed wejściem w przepis myślałam, że to jakieś ciacho z masą z kaszki manny, ale jest inne - też smaczne, chociaż wolę naturalne kremy. jednak jest to dobra wersja ciasta na szybko:)
Sylwiagr 10.04.2013 22:07
pyszne ciasto
Monika37 10.04.2013 21:45
na pewno super tylko ja bym sama zrobiła krem do karpatki nie smakują mi te w proszku
Megg 10.04.2013 21:28
wygląda bardzo smakowicie :)
mela25 10.04.2013 21:23
smakowita mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak