Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki ciasto

drożdże świeże 40 g
mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
masło 40 g
sól do smaku
jajko 1 sztuka

Dodatkowo

płatki migdałowe 1 garść
śliwki 500 g
mąka pszenna 100 g
masło 50 g
cukier 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ze śliwkami

Drożdże kruszymy do większego naczynia.
Dodajemy ciepłe mleko, mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do reszty składników.
Wyrabiamy mikserem i zostawiamy na min. 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka: mieszamy masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy do uzyskania w miarę sypkiej konsystencji.

Wykładamy do foremki, układamy śliwki, posypujemy płatkami migdałowymi.
Posypujemy kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut do suchego patyczka.


UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.02.2017 19:04
pyszne ciasto
adelajda 12.02.2017 15:10
moje ulubione ciasto
Patrycja33 12.02.2017 00:20
pyyyszne ciacho :)
norweska20 11.02.2017 23:59
zawsze mile widziany
Renata9 11.02.2017 21:07
Pyszne ciacho :-)
Bernadeta1 11.02.2017 20:51
bardzo taki lubię, smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak