Przepis i sposób przygotowania na: Placek makowy
Mak przekręcić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodawać mak, kaszkę manną, bułkę tartą, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite białka i trochę olejku migdałowego, delikatnie wymieszać. Masę wlać na blachę, posmarować masłem i wyłożyć papierem. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Krem makowy :
Dwie łyżki kawy zaparzyć w pół szklance wody i ostudzić. Kostkę masła lub margaryny zmiksować z 1/2 szklanki cukru pudru. Miksując dodawać po 1 łyżce kawy.
Polewa czekoladowa :
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Po ostudzeniu placek przekroić, posmarować kremem ( trochę kremu zostawić do posmarowania wierzchu placka ). Krem posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kremem, posypać rodzynkami i orzechami włoskimi,a na samym końcu polać polewą czekoladową.