Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne żeberka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

żeberka wieprzowe 800 gram

marynata

przyprawa gyros 1 łyżka
kolendra mielona 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sól do smaku

dodatkowo

cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
marchewka młoda 10 sztuk
zielony groszek 1 szklanka
sok z pomarańczy 1 szklanka
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
sól i pieprz do smaku

Porada

Żeberka najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami. Ostrej papryczki można dać mniej, a w połowie duszenia sprawdzić ostrość potrawy i jeżeli trzeba, dodać więcej.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne żeberka

1. Żeberka umyć, osuszyć, posypać przyprawą gyros, utłuczoną kolendrą, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Marchewkę i groszek umyć. Masło i olej rozgrzać na patelni, wrzucić przekrojoną marchewkę, przyprawić pieprzem, solą i odrobiną cukru. Przykryć i chwilę dusić. Groszek obgotować i dodać do marchewki.
3. Na drugiej patelni usmażyć na rumiano zamarynowane żeberka. Dodać sok, cebulkę i pół papryczki. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości. U mnie to trwało 70 minut.
4. Do gotowych żeberek dodać usmażoną marchewkę z groszkiem i jeżeli trzeba, doprawić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak