Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z wiśniami
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem, przyprawą, cukrem, żółtkami i roztopionym miodem i ubitymi osobno białkami.
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach w foremce 25/36.
Ciasto z wiśniami:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy szklanką cukru. Odstawiamy na 30 minut, odsączamy. Dodajemy posiekane orzechy, osączone wiśnie, żółtka, mąkę, proszek, sodę oraz białka ubite z 2 łyżkami cukru. Mieszamy i pieczemy jak piernik.
Masa czekoladowa:
Na mleku gotujemy budynie z cukrem. Gdy budyń chłodny ucieramy z margaryną i dodajemy czekoladę startą na dużej tarce.
Ciasto przekrawamy na pół w środek dajemy ciasto z wiśniami, przekładamy masą. Wierzch można posypać cukrem pudrem.