Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki na gwałtu rety
W sporym rondelku podgrzej miód i rozpuść w nim cukier, dodaj przyprawę do piernika. Do gorącej masy włóż kostkę masła i mieszaj, aż się połączy z miodem. Odstaw do ostygnięcia. Wyjmij z lodówki jajka i śmietanę, w tym czasie dojdą do temperatury względnie pokojowej.
Gdy masa miodowa będzie letnia, do dużej miski przesiej mąkę z sodą i kakao. Oddziel białka od żółtek w 5 jajach. 3 jaja wbij w całości do miski z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę oraz miód z przyprawami i rozpuszczonym masłem. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki (najwygodniej dużą drewnianą). Ciasto będzie dość luźne, więc należy je umieścić na około dobę w lodówce.
Na drugi dzień: podsypując obficie (ważne!) mąką, rozwałkuj ciasto na placki o grubości 3-5 mm. Wykrawaj dowolne kształty i umieszczaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości co najmniej 1,5 cm od siebie (rosną). Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.