Przepis i sposób przygotowania na: Pełnia smaku
wszystkie składniki na ciasto wysiekać nożem na stolnicy i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i każdą schłodzić około pół godziny. Pieczemy 3 cieniutkie płytki- każdą około 10-12 minut.
Masa 1:
obrane i pokrojone jabłka przesmażyć z cukrem (do smaku) aż powstanie dżem. Po zagotowaniu do gorących jabłek wsypujemy galaretkę o dowolnym smaku wraz z żelatyną i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Masa 2:
cukier kryształ ubijamy z jajkami na puch, dosypujemy mielone orzechy, delikatnie wlewamy śmietankę, po czym lekko mieszamy i podgrzewamy aż całość zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia i następnie rozcieramy z margaryną na delikatną masę.
ułożenie:
wszystkie płytki nasączamy pączem (np. słodka, chłodna herbata)
od dołu : ciasto-masa orzechowa-ciasto-masa jabłokowa-ciasto- cieniutka warstwa masy orzechowej-dowolna dekoracja