Przepis i sposób przygotowania na: Pancakes z ricottą i truskawkami
W misce ucieramy żółtka z cukrem i ricottą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, mleko oraz esencję waniliową. Mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem.
Truskawki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Łyżką nakładamy na patelnię małe porcje ciasta. Smażymy na średnim ogniu, a gdy góra placuszków zacznie się ścinać, przewracamy na drugą stronę. W razie potrzeby patelnię ponownie delikatnie posmarować olejem.
Pancakes można oprószyć cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Dodatkowo podgrzałam 1/2 puszki kajmaku z 1 łyżką śmietany 30 % , dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek i polałam placuszki.
Smacznego :)