Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kilogram
drożdże 100 gram
cukier 120 gram
mleko 0,5 litra
żółtko jajek 6 szt.
jajko 1 sztuka
cytryna do smaku
cukier waniliowy 1 opakowanie
ocet 1 kieliszek
olej 1 litr
marmolada 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą

1. Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy dwie łyżki cukru, ciepłe mleko i dwie łyżki mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.

2. Do rozczynu dodajemy trochę mąki, jajko, dwa żółtka, ocet, cukier, sok z cytryny, szczyptę soli, pięć łyżek oleju, cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto dodając resztę mąki i żółtek. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

3. Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą część kładziemy na stole posypanym mąką i rozwałkowujemy na placek średniej grubości. Tak postępujemy z resztą ciasta.

4. Rozwałkowany placek kroimy nożem na kwadraty o średniej wielkości. W środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy naszego pączka, tak aby marmolada nie wychodziła z ciasta na zewnątrz.

5. Gdy zrobimy nasze pączki wlewamy do garnka olej, rozgrzewamy go, wkładamy pączki i smażymy. Pączki gotowe są, gdy z obu stron są brązowe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak