Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą
2. Do rozczynu dodajemy trochę mąki, jajko, dwa żółtka, ocet, cukier, sok z cytryny, szczyptę soli, pięć łyżek oleju, cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto dodając resztę mąki i żółtek. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą część kładziemy na stole posypanym mąką i rozwałkowujemy na placek średniej grubości. Tak postępujemy z resztą ciasta.
4. Rozwałkowany placek kroimy nożem na kwadraty o średniej wielkości. W środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy naszego pączka, tak aby marmolada nie wychodziła z ciasta na zewnątrz.
5. Gdy zrobimy nasze pączki wlewamy do garnka olej, rozgrzewamy go, wkładamy pączki i smażymy. Pączki gotowe są, gdy z obu stron są brązowe.