Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z jabłkami
6 jabłek (1 kg)
1/2 szklanki cukru (125 g)
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki rodzynek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
W misce wymieszaj mikserem mąkę, wodę, mleko, jajka i szczyptę soli. Kasia rozpuść w rondelku i przestudź. Wlej do ciasta naleśnikowego i ponownie wymieszaj mikserem. Na rozgrzaną patelnię wlewaj cienką warstwę ciasta. Gdy naleśnik z jednej strony się upiecze przełóż go na drugą stronę i dopiecz. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj syrop z cukru i 1/4 szklanki wody. Do syropu wsyp jabłka i lekko je upraż.
Do masy jabłkowej dodaj cynamon i rodzynki. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do masy jabłkowej mieszając aż masa zgęstnieje. Na każdy naleśnik połóż łyżkę masy jabłkowej, rozsmaruj i zwiń w rulonik.