Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z jabłkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 50 g
mleko 1 szkl
jajko 2 szt
mąka 1,5 szkl
woda 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z jabłkami

Masa jabłkowa:
6 jabłek (1 kg)
1/2 szklanki cukru (125 g)
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki rodzynek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

W misce wymieszaj mikserem mąkę, wodę, mleko, jajka i szczyptę soli. Kasia rozpuść w rondelku i przestudź. Wlej do ciasta naleśnikowego i ponownie wymieszaj mikserem. Na rozgrzaną patelnię wlewaj cienką warstwę ciasta. Gdy naleśnik z jednej strony się upiecze przełóż go na drugą stronę i dopiecz. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj syrop z cukru i 1/4 szklanki wody. Do syropu wsyp jabłka i lekko je upraż.
Do masy jabłkowej dodaj cynamon i rodzynki. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 szklanki zimnej wody i wlej do masy jabłkowej mieszając aż masa zgęstnieje. Na każdy naleśnik połóż łyżkę masy jabłkowej, rozsmaruj i zwiń w rulonik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 07.08.2012 18:33
o tej porze ze świeżymi jabłuszkami, pyszota!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak