Przepis i sposób przygotowania na: Minikulebiaczki
Dodajemy żółtka, sól i śmietanę z drożdżami, zagniatamy ciasto.
Wkładamy je na godzinę do lodówki.
2. Kapustę gotujemy, studzimy i odciskamy z soku i siekamy na deseczce.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach, cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania płynu, dodajemy kapustę i proszek grzybowy, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie studzimy.
3. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy foremką gwiazdki, na połowie kładziemy po łyżeczce farszu, brzegi smarujemy białkiem, przykrywamy pozostałymi gwiazdkami i przy pomocy widelca sklejamy kulebiaczki. Wierzch nakłuwamy, aby podczas pieczenia kulebiaki nam nie popękały i nie rozkleiły się. Smarujemy białkiem i pieczemy na złoto w temperaturze 180 *C.