Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Minikulebiaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
żółtko jajek 2 szt
sól 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 30 g
cukier 1 łyżeczka
masło 60 g
śmietana 18 proc 2/3 szkl
białko do smarowania

Farsz

kapusta kiszona 100 g
pieczarki 100 g
cebula mała
grzyby suszone 1 łyżka zmielonych
sól i pieprz
olej 2 łyżki

Porada

Z przepisu wychodzi ok. 15 kulebiaczków.

Przepis i sposób przygotowania na: Minikulebiaczki

1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną, mąkę z masłem siekamy nożem, aż powstanie "kaszka".
Dodajemy żółtka, sól i śmietanę z drożdżami, zagniatamy ciasto.
Wkładamy je na godzinę do lodówki.
2. Kapustę gotujemy, studzimy i odciskamy z soku i siekamy na deseczce.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach, cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania płynu, dodajemy kapustę i proszek grzybowy, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilę, a następnie studzimy.
3. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy foremką gwiazdki, na połowie kładziemy po łyżeczce farszu, brzegi smarujemy białkiem, przykrywamy pozostałymi gwiazdkami i przy pomocy widelca sklejamy kulebiaczki. Wierzch nakłuwamy, aby podczas pieczenia kulebiaki nam nie popękały i nie rozkleiły się. Smarujemy białkiem i pieczemy na złoto w temperaturze 180 *C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak