Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody borówkowe z morelami suszonymi

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 250 g
śmietana 30% 1/2 litra
suszone morele 5-7 szt.
cukier waniliowy 1 op.
cukier puder do smaku
rum do smaku
fix do śmietany 3 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Lody borówkowe z morelami suszonymi

Morele namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, aby zmiękły.
Zmielić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować malakserem.
Borówki umyć, osączyć i rozgnieść widelcem.
Śmietanę schłodzić, ubić z dodatkiem fixu, cukru waniliowego i cukru pudru - połączyć z rozgniecionymi borówkami i morelami, dolać nieco rumu.
Masę przelać do niewielkich szczelnie zamykanych pojemników i wstawić do zamrażarki.
Co godzinę można przemieszać lody, zgarniając ze ścianek stwardniałą masę - wtedy będą bardziej kremowe i nie stwardnieją.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.11.2012 09:29
Jeśli borówki są słodkie, nie zaszkodzi niewielki dodatek w postaci soku z cytryny - złamie smak i nada charakteru :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak