Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z rożna

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 1 czubata łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z rożna

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem.
Nogi i skrzydełka kurczaka warto związać bawełnianą nicią, dzięki czemu kurczak zachowa ładna formę podczas pieczenia.
Odstawiamy do zamarynowania przynajmniej na 1-2 godziny.
Po tym czasie kurczaka nabijamy na szpikulec, ściskamy klamrami i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie, nie zapominając o umieszczeniu na najniższej półce blaszki na spływający z kurczaka tłuszcz.
Kurczaka pieczemy w temperaturze ok. 220-250°C (przy włączonej funkcji grill+rożno lub wzmocniony opiekacz+grzejnik górny) przez około 1,5-2 godziny, w zależności od wielkości kurczaka. Przyjmuje się, że 1 kg kurczaka pieczemy 1 godzinę.
Jeśli nie posiadacie piekarnika z rożnem, to kurczaka umieśćcie w brytfance i przynajmniej raz w połowie pieczenia odwróćcie mięso na drugą stronę (temp. 190-220°C, grzejnik górny+dolny lub termoobieg).
W czasie pieczenia kurczaka polewamy tłuszczem i sokami z niego wypływającymi. W żadnym wypadku nie polewajcie mięsa zimną wodą, ewentualnie gorącą lekko osoloną wodą.
Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na kilka minut, zbyt wczesne pokrojenie mięsa spowoduje, że wypłyną z niego soki i mięso stanie się suche.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 07.09.2014 09:02
Bardzo apetyczni wygląda :)
IwonaDD 07.03.2014 11:01
wspaniały to za mało, ale nie znam innych słów!!!
mufinka79 03.03.2014 18:24
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
Ola1984 03.03.2014 06:44
Uwielbiam kurczaka z rożna, dla mnie to smak dzieciństwa :)
olla85 02.03.2014 19:42
Kurczak pieczony na rożnie jest najlepszy! Twój wygląda tak apetycznie, że aż zrobiłam się głodna :)
stef 02.03.2014 19:31
Mój ulubiony kurczaczek!!!
sylwia_sl 02.03.2014 18:44
pięknie się prezentuje
Konczi 02.03.2014 17:53
super wyszedł Ci ten kurczaczek
patryska76 02.03.2014 17:52
Wygląda świetnie ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak