Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek z śliwkami.
Masło, cukier posiekaj nożem, dodawaj po jednym żółtku i dalej siekaj. Gdy utworzy się jednolita masa dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Odstaw do lodówki na ok. 2 godz.
Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm równomiernie posmarować i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciemne ciasto ( można zetrzeć na tarce) pozostaw odrobinę na posypkę. Na ciemne ciasto dajemy jasne ciasto, które nie powinno równomiernie przykrywać ciemnego ciasto i też pozostawiamy odrobinę na posypkę. Następnie na całej powierzchni ciasta układamy połówki śliwek, skórką do ciasta, owoce posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem.
Na śliwkach robimy posypkę z ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C a po 20 minutach zmniejszamy temperaturę na 165 *C i pieczemy jeszcze 35 minut.