Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet schabowy w chlebowej panierce z sosem kurkowym i aksamitnym puree ziemniaczanym
Przygotowujemy panierkę chlebową.
Kromki chleba kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy blenderem w głębszym pojemniku z ostrzem.
Dodajemy natkę pietruszki i znów włączamy rozdrabnianie.
Przyprawione kotlety moczymy w roztrzepanym jaju i panierujemy chlebowo-pietruszkową panierką.
Smażymy na oleju na złoty kolor.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy kurki.
Solimy i przysmażamy na złoty kolor, po czym dodajemy pokrojoną cebulkę.
Gdy cebulka zmięknie pieprzymy i zalewamy śmietanką.
Jeśli jest taka potrzeba, to solimy do smaku.
Na koniec do naszego sosu dodajemy suszony tymianek, co podkreśli nam smak kurek.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Następnie rozdrabiamy na purre.
Dolewamy śmietankę i mieszamy, a na koniec dodajemy masła w temperaturze pokojowej.