Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w musztardzie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,5 kg
olej 4 łyżki
miód 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
bulion 1 kostka
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w musztardzie

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę ucierając olej z kostką bulionową , pieprzem , miodem i musztardą
Krok 1 - Karkówka w musztardzie foto
2
Mięso ( karkówkę ) oczyścić z żył , przerostów , błon . Wyrównać odcinając sterczące kawałki tak by karkówka nabrała foremnego kształtu .Umyć i osuszyć .
Natrzeć dokładnie karkówkę i odstawić do lodówki. Ja wstawiam na noc .
Krok 2 - Karkówka w musztardzie foto
3
Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200 * C przez 1,5 godziny . Wyjąć . Zlać tłuszcz z pieczenia ( ja robię po prostu dziurkę w folii z boku i zlewam tłuszcz przed odwinięciem mięsa ) .
Pokroić w plastry i podawać albo z musztardą francuską podaną osobno albo na bazie tłuszczu z pieczenia można zrobić sos musztardowy .
Krok 3 - Karkówka w musztardzie foto
4
Musztarda może być dodatkiem , a może też być przyprawą . A najlepiej jak się wszystko razem połączy .
Krok 4 - Karkówka w musztardzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 28.11.2013 20:24
smaczna taka karkóweczka
Izabela9 28.11.2013 20:02
Bardzo lubie taką karkóweczke.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak