Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona w ziołach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1 kilogram
czosnek 4 ząbki
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sok z cytryny 1 sztuka
majeranek
kminek
cebula 2 sztuki
sos sojowy 2 łyżki
wino czerwone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona w ziołach

W pierwszej kolejności przygotowujemy karkówkę , która musi poleżeć w marynacie całą noc/dzień. Karkówkę posypujemy solą, pieprzem, smarujemy wyciśniętym czosnkiem, następnie posypujemy majerankiem i kminkiem. Na koniec skrapiamy karkówkę sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso przechowujemy w zamkniętym naczyniu, w lodówce dzień/noc.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Do naczynia z karkówką wlewamy trochę wody
( nie dodaję do pieczenia karkówki tłuszczu bo samo mięso jest tłuste). Do naczynia z mięsem dodajemy jeszcze 2/3 liście laurowe, przykrywamy i pieczemy w piekarniku 1/5 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki cebule, przykrywamy i pieczemy jeszcze około godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i tak pieczemy aby mięso lekko się zrumieniło.

Karkówkę wyjmujemy i studzimy bo lepiej się kroi jak jest chłodna.

Przygotowujemy sos. Na patelnię przelewamy cały wywar, który wytworzył się podczas pieczenia karkówki, dodajemy czerwone wino i gotujemy aż wyparuje alkohol i sos się zredukuje. Na koniec doprawiamy sosem sojowym, ewentualnie solą, pieprzem i chwilkę gotujemy. Na koniec sos przecedzamy przez sitko aby był czysty. Karkówkę kroimy na kawałki -ja podałam tak przygotowaną karkówkę z kaszą jęczmienną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 30.10.2012 12:49
ale karkóweczka, chętnie się poczęstuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak