Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona w ziołach
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Do naczynia z karkówką wlewamy trochę wody
( nie dodaję do pieczenia karkówki tłuszczu bo samo mięso jest tłuste). Do naczynia z mięsem dodajemy jeszcze 2/3 liście laurowe, przykrywamy i pieczemy w piekarniku 1/5 godz. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki cebule, przykrywamy i pieczemy jeszcze około godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i tak pieczemy aby mięso lekko się zrumieniło.
Karkówkę wyjmujemy i studzimy bo lepiej się kroi jak jest chłodna.
Przygotowujemy sos. Na patelnię przelewamy cały wywar, który wytworzył się podczas pieczenia karkówki, dodajemy czerwone wino i gotujemy aż wyparuje alkohol i sos się zredukuje. Na koniec doprawiamy sosem sojowym, ewentualnie solą, pieprzem i chwilkę gotujemy. Na koniec sos przecedzamy przez sitko aby był czysty. Karkówkę kroimy na kawałki -ja podałam tak przygotowaną karkówkę z kaszą jęczmienną.