Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior zapiekany pod beszamelem.

4.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kalafior w sosie beszamelowym to danie pełne smaku i konsystencji. Kalafior jest delikatny w smaku i dobrze komponuje się z kremowym beszamelem. Całość tworzy doskonały duet. 

Składniki:

kalafior 1 sztuka
pieczarki 0,5 kg
ser mozzarella 20 dag
orzechy włoskie 50 gramów
groszek zielony 25 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany pod beszamelem.

Kalafior w sosie beszamelowym to przepis, który polubicie i chętnie będziecie do niego powracać. Zanim zaczniecie przygotowywać to danie - zapoznajcie się z przepisem na kalafior w sosie beszamelowym i postępujcie krok po kroku, dla uzyskania odpowiedniego efektu.

Przygotować sos beszamelowy:

¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty.


Wykonanie:

Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne małe zwierzątka, a danie jest wegetariańskie. Mięsożercy mogą tę czynność pominąć. Następnie wsypać różyczki do wrzątku, posolić, dodać łyżkę cukru i gotować 5 – 7 minut. Kalafior odcedzić na sicie.
Pieczarki pokroić, jak kto lubi w talarki albo cząstki i obsmażyć najlepiej na sklarowanym maśle.
Zielony groszek blanszować 2 minuty w osolonym wrzątku, a następnie zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie. Dlaczego mrożony ?, ponieważ na pewno ma lepszy smak niż ten z puszki, a poza tym oczywiście ma piękny zielony kolor.

Na dno naczynia w którym będziemy zapiekać wlać kilka łyżek sosu beszamelowego. Kalafior, pieczarki i groszek wymieszać i rozłożyć na beszamelu. Posypać częścią posiekanych orzechów i polać pozostałym beszamelem. Ser mozzarella zetrzeć na tarce ( na łezce) i rozłożyć równomiernie na całej powierzchni beszamelu. Posypać resztą orzechów. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni i zapiekać około 25 minut.

Jeśli lubicie dania z sosem beszamelowym to polecam też:

lasagne ze szpinakiem i beszamelem

lazania z beszamelem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 09.08.2014 21:02
ciekawy pomysł
Bernadeta1 04.10.2013 00:05
Ale te przepisy Twoje kuszą smakiem i wyglądem
adelajda 13.12.2012 08:10
na pewno smaczny !
GOSIA18 20.10.2012 18:38
uwielbiam kalafior w każdej postaci
Amellia 20.10.2012 10:15
mniam
Iwka 20.10.2012 08:08
fajny pomysł
caralajna 20.10.2012 07:48
apetyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak