Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hareczniaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

bulion warzywny 400 ml
kasza gryczana 20 dag
twaróg 30 dag
jajko 2 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej roślinny

Sos

jogurt naturalny 200 ml
koperek 1 pęczek
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Hareczniaki

Kroki postępowania

1
Do wcześniej przygotowanego buliony warzywnego wsypujemy kaszę gryczaną (najlepiej prażoną). Gotujemy na dużym ogniu pod pokrywką. Po chwili kasza powinna wchłonąć bulion.
Krok 1 - Hareczniaki foto
2
Gdy kasza ostygnie należy mielimy ją w maszynce do mięsa. W dużej misce mieszamy zmieloną kaszę, twaróg oraz posiekaną na drobno natkę pietruszki (twaróg również można zmielić, łatwiej będzie mieszać). Następnie wbijamy jajko (lub dwa, jeśli są małe) i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Teraz należy ręką wyrobić wszystko tak by utworzyło lepką masę.
Krok 2 - Hareczniaki foto
3
Formujemy małe kotleciki które obtaczamy w bułce (by łatwiej nam to szło dobre jest namoczyć ręce).
Krok 3 - Hareczniaki foto
4
Na dużej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, smażymy bardzo krótko z obu stron (UWAGA 1-2 min wystarczą, Hareczniaki bardzo szybko się przypalają)
Krok 4 - Hareczniaki foto
5
W osobnym naczyniu przygotować sos: mieszamy jogurt oraz drobno posiekaną 1/2 pęczka koperku. Doprawiamy pieprzem i solą. I gotowe...

SMACZNEGO :)

Krok 5 - Hareczniaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lucan 19.01.2015 21:37
Brzmi dobrze, sprawdzę, czy równie dobrze smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak