Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowo melisowa rozkosz

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 300 g
miód wrzosowy 6 łyżek
melisa do smaku
cytryna do smaku
olej z pestek winogron do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowo melisowa rozkosz

Kroki postępowania

1
Dynie i i świeży imbir kroimy na drobne kawałeczki, najlepiej w kształcie kosteczek.
Krok 1 - Dyniowo melisowa rozkosz foto
2
Następnie imbir z dynią wrzucamy do miseczki, dodajemy miód wrzosowy, mieszając składniki aż dynia połączy się z miodem i zacznie puszczać sok. Odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Dyniowo melisowa rozkosz foto
3
Następnego dnia, wcześniej zamarynowaną dynię wrzucamy na rozgrzaną patelnie (bez dodatków tłuszczów). Mieszamy dokładnie i przypiekamy tak około 5 minut, żeby dynia się zarumieniła, zmiękła(ale się nie rozpadła!) i połączyła z resztą składników.
Krok 3 - Dyniowo melisowa rozkosz foto
4
Całość podajemy z sosem z utartej w moździerzu melisy z cytryną, olejem z pestek winogron i odrobiną miodu wrzosowego.
Krok 4 - Dyniowo melisowa rozkosz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jordi 29.05.2013 12:35
ciekawy przepis
Granita 25.05.2013 22:52
świetny przepis
caralajna 25.05.2013 14:20
o. moje smaki, też zjadam melisę, zwykle z pomarańczami, ale nie tylko, fajny pomysł
pestka 25.05.2013 14:00
bardzo smaczne śniadanko
Renata9 24.05.2013 18:39
smaczna rozkosz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak