Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pampuchy z sosem owocowym
Drożdże ,letnie mleko, łyżka cukru i 3 łyżki mąki dać do miski, wymieszać i czekać aż zaczyn wyrośnie.
W tym czasie jaja ubijamy na puszystą masę z cukrami,gdy będą bardzo ubite dodajemy po łyżce oleju i nadal ubijamy.
Ubite jaja dodajemy do zaczynu i mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, najpierw mieszamy łyżką , po tem gdy będzie już gęste wyrabiamy ręcznie,aż stanie się elastyczne.
Odstawiamy do wyrośnięcia ,aż podwoi swoją objętość.
Kolejno wałkujemy na placek ok 2-3 cm i wykrajamy koła, znów zostawiamy do wyrośnięcia.
Go garnka dość dużego wlewamy wodę , dajemy sitko lub obwiązujemy ścierką i gdy woda się zagotuje układamy nasze kluski, sitko ma nie dotykać wody, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu parujemy je 10-15 min.Jeśli macie naczynie do gotowania na parze to nalezy go uzyć, ja nie mam :/
SOS :
Owoce myjemy i łaczymy z miodem i maślanką miksujemy i polewamy nasze gotowe kluski.