Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny dorsz pieczony z pomidorami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
oliwa do smaku
sól do smaku
bazylia do smaku
ser gouda 10 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny dorsz pieczony z pomidorami

Filet oczyść, osusz papierowym ręcznikiem i posyp przyprawami (świeżą bazylię możesz dodać w całych liściach). Polej oliwą z oliwek i odstaw na około godzinę do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg).

Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego razem z pozostałością oliwy.
Pomidora ponakłuwaj nożykiem i sparz wrzątkiem. Zdejmij skórkę i pokrój w plastry.
Plastry układaj na filet.
Zetrzyj na tarce z dużymi otworami ser żółty i posyp nim rybę.

Całość zapiekaj przez około 20 minut.

Rybę podawaj z bagietką, pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszami (lub czymkolwiek innym, co lubisz :) )

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 04.10.2013 13:01
ciekawy przepis
idealme 19.03.2013 14:59
wygląda przepysznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak