Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem i galaretką
1. Białka z solą ubić, dodawać powoli cukier i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku.
2. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ubitych jajek, mieszać łyżką,
3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki i wymieszać.
4. Do natłuszczonej tortownicy (24cm) wlewać przemiennie, raz ciasto białe, raz ciemne i lekko przemieszać patyczkiem do szaszłyków. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Po schłodzeniu ciasto przekroić na trzy blaty.
6. Galaretki rozpuścić osobno w jednej szklance gorącej wody każdą.
7. Masło utrzeć na puch dodając masę krówkową o smaku adwokata i sok z cytryny. Jedną łyżkę masy odłożyć do posmarowania góry ciasta.
8. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć blaty.
9. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy, rozsmarować i na wierzch wyłożyć tężejącą czerwoną galaretkę, przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i wyłożyć zieloną galaretkę. Przykryć trzecim blatem, cienko posmarować zostawioną masą i posypać startą czekoladą.