Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kaszą manną i migdałami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt.
cukier 1 szkl.
mąka 1 szkl.
kakao 3 łyżki
proszek 1/2 opakowania
masa
kasza manna 1 szklanka
mleko 2% 1 litr
masło 200 g
cukier puder 1 szklanka
Polewa:
kakao 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
masło 100 g
płatki migdałowe 30 g
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kaszą manną i migdałami

BISZKOPT:
- jajka ubić z cukrem.
- dodać przesianą przez sito mąką, kakao i proszek; wymieszać plastikową łopatką
- przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (tortownicy)
- piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut
- po ostygnięciu, przekroić biszkopt tak, aby powstały dwa krążki

MASA:
- mleko, masło i cukier puder zagotować i wymieszać.
- powoli wsypywać do gorącego mleka (z masłem i cukrem pudrem) kaszę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki
- przełożyć ciepłą masą dwa biszkoptowe krążki

POLEWA:
- masło roztopić
- kakao i cukier puder wymieszać, powoli wlewać masło i energicznie mieszać
- tak przygotowaną polewą posmarować ciasto
- całość posypać płatkami migdałowymi "usmażonymi" na maśle na złoty kolor;

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 20.04.2013 19:53
pyszny przepis mniam
halina17 28.01.2013 17:47
Smaczne ciasto.
bursztynek 08.09.2012 21:57
ciasto mojego dzieciństwa - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak