Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kaszą manną i migdałami
- jajka ubić z cukrem.
- dodać przesianą przez sito mąką, kakao i proszek; wymieszać plastikową łopatką
- przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (tortownicy)
- piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut
- po ostygnięciu, przekroić biszkopt tak, aby powstały dwa krążki
MASA:
- mleko, masło i cukier puder zagotować i wymieszać.
- powoli wsypywać do gorącego mleka (z masłem i cukrem pudrem) kaszę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki
- przełożyć ciepłą masą dwa biszkoptowe krążki
POLEWA:
- masło roztopić
- kakao i cukier puder wymieszać, powoli wlewać masło i energicznie mieszać
- tak przygotowaną polewą posmarować ciasto
- całość posypać płatkami migdałowymi "usmażonymi" na maśle na złoty kolor;