Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto mozaika

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 250 g
cukier puder 1,5 szkl
mąka pszenna 2 szkl
jajko 6 szt
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 1/3 szkl
kakao 2 łyżki
mak 2 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyzki
kisiel truskawkowy 1 szt
barwnik spożywczy czerwony szczypta

Masa śmietanowa

śmietana 30% 0,5 l
galaretka cytrynowa 1 szt

Dodatki

banan 1 szt
galaretka truskawkowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto mozaika

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianę
Krok 1 - Ciasto mozaika foto
2
Margarynę roztopić, odstawić do wystygnięcia, dodać cukier, i miksować około 2 - 3 minut na najszybszych obrotach.Następnie dodać żółtka, i krótko zmiksować.Do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej, mleko, i miksować na średnich obrotach aż do połączenia składników. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części.
Krok 2 - Ciasto mozaika foto
3
Do pierwszej części dodać 2 łyżki ciemnego kakao i zmiksować.
Krok 3 - Ciasto mozaika foto
4
Do drugiej części wsypać suchy mak,i wymieszać. łyżką.
Krok 4 - Ciasto mozaika foto
5
Do czwartej części wsypać kisiel, kilka kropel barwnika i zmiksować na gładko.
Krok 5 - Ciasto mozaika foto
6
Do trzeciej części wsypać wiórki kokosowe, i wymieszać łyżką.
Krok 6 - Ciasto mozaika foto
7
Blaszkę o wymiarach 25x39 cm wyścielić papierem do pieczenia i układać za pomocą łyżki obok siebie naprzemiennie różne kolory ciasta tworząc mozaikę. Ciasto wyrównać za pomocą lekko zwilżonej chłodną wodą łyżki.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i piec około 35 minut, ostudzić i przeciąć na pół.
Krok 7 - Ciasto mozaika foto
8
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na lekko sztywną pianę, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. 3/4 masę śmietanowej wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim i rozsmarować pozostałą masę śmietanową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 8 - Ciasto mozaika foto
9
Dwie galaretki rozpuścić w 2,5 szklance wody i odstawić do stężenia. Banany pokroić w plastry, rozłożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Krok 9 - Ciasto mozaika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 30.06.2017 12:10
smaczne ciasto
Ola1984 30.06.2017 11:44
Bardzo fajnie wygląda i zapewne pysznie smakuje :)
Justi2401 30.06.2017 10:39
Piękne, kolorowe ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak