Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowo bezowe
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto jak kruche ,dzielimy na pół .
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5mm ja robię to od razu na papierze do pieczenia ,następnie wkładam do formy 24cmx30cm dopasowywuję sobie ciasto do dna już w formie ,odcinając nadmiar , tak by został ładny prostokąt.
Pieczemy w tem 180st 10 min
Drugie ciasto przygotowywujemy identycznie ale będzie z bezą .
Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy stopniowo cukier ,cały czas ubijając ,aż masa będzie szklista i sztywna ,taką wykładamy na drugie ciasto ,zostawiając przy każdym brzegu po 2cm wolnego miejsca , bo beza rośnie i po tem ciężko ją jest ładnie wyjąc by nie spękała.
To drugie ciasto pieczemy 10 min wtem 180st po czym zmniejszamy tem do 160st i pieczemy kolejne 15 min ,ale to zależy od piekarnika , musimy pilnować by beza się nie spaliła .
Oba ciasta studzimy .
Masa ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem ,a na koniec dodajemy amaretto .Masę dzielimy na pół.
Galaretka ;
Galaretki rozpuszczamy obie w 500ml wody , mieszamy aż się dobrze rozpuści ,maliny ,użyłam mrożonych , wrzucamy do gorącej galaretki ,mieszamy od razu należy ją wykładać na ciasto .
Składanie ciasta ;
Ciasto bez bezy > masa > galaretka > masa > ciasto z bezą na górę .
Schładzamy i podajemy