Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka holenderskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
cukier 80 gram
masło lub margaryna 125 gram
jajko 1 szt
sól szczypta
Skórka z jednej cytryny
białko 1 szt
gruby cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka holenderskie

Kroki postępowania

1
Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, sól, jajko, skórkę z cytryny i zagnieść ciasto. Owinąć w folie i włożyć na godzine do lodówki.
PO tym czasie wałkować na grubość około 5mmm i wykrawać ciasteczka.
Krok 1 - Ciasteczka holenderskie foto
2
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem (lub natłuszconej). Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypac cukrem i migdałami.
Krok 2 - Ciasteczka holenderskie foto
3
Piec 20 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Krok 3 - Ciasteczka holenderskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.02.2014 19:51
bardzo fajne ciasteczka :)
Alex_M 02.01.2014 11:47
smaczne ciasteczka :)
babajaga1969 30.12.2013 21:53
fajne ciasteczka
Małgorzata106 30.12.2013 20:54
super pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak