Przepis i sposób przygotowania na: chlebek Roti z pastą z ciecierzycy o smaku curry
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski, dodać połowę oliwy i zamieszać. Dolać gorącą wodę (około 0,5 szklanki) i zagnieść ciasto. Wyrabiać 5 minut. Odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki przed wałkowaniem wyciągnąć aby było w temperaturze pokojowej..
Ciasto podzielić na 6 części. Rozwałkować każdy kawałek na placek, gdy będzie miało 1-2 mm posmarować oliwą z obu stron i lekko rozciągnąć rękoma od środka po brzegi.
Placki 'piec' na patelni bez tłuszczu z obu stron. Po upieczeniu ułożyć jeden na drugim.
Można je podgrzać przed podaniem.
Pasta. Suche ziarno moczyć 12 godzin. Wodę wymienić. Ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie (około 45 minut).
Można użyć gotowej ciecierzycy z puszki.
Cebulę obrać i rozdrobnić. Podsmażyć na maśle z łyżeczką cukru. Dodać cieciorkę i dusić 3 minuty, można dodać troszkę wody. Dodać przyprawy, mleko kokosowe lub jogurt grecki oraz rozgnieciony czosnek i mieszać minutę na małym ogniu.
Ciepłą cieciorkę przełożyć do rozdrabniacza i uruchomić urządzenie. Rozdrabniać do konsystencji pasty.
Pastą smarować chlebki, można zwinąć jak naleśnik lub złożyć na pół.
Smacznego.