Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb serowy z miski

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 5 dag
ser żółty 15 dag
sól 1 łyżeczka
cukier kryształ 1 łyżeczka
zakwas do chleba 1/2 szklanki
woda 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb serowy z miski

Kroki postępowania

1
Do dużego garnka wlać wodę , rozczyn dodać drożdże sól oraz cukier i połowę mąki to wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe odstawiamy na 2 godziny. Po 2 godzinach dodajemy resztę mąki wszystko jeszcze raz mieszamy i odstawiamy pół godziny do wyrośnięcia ,pod koniec dodajemy starty ser żółty.
Krok 1 - Chleb serowy z miski foto
2
Następnie po wymieszaniu całośći dajemy masę do posmarowanej miski i odstawiamy dk wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 2 - Chleb serowy z miski foto
3
Gotowo wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni.
Krok 3 - Chleb serowy z miski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 13.04.2015 18:52
Już poprawione :)
Aleksandra/Olcia 13.04.2015 18:36
czy nie ma pomyłki w ilości drożdży?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak