Przepis i sposób przygotowania na: chleb domowy
30 g świeżych drożdży
170 ml ciepłej wody
100 g mąki pszennej
30 g mąki żytniej
Podane składniki dokładnie wymieszać w misce. Przykryć ją dokładnie ściereczką i odstawić na 3 godz w ciepłe miejsce.
Teraz robimy ciasto właściwe - już na chleb.
cały przygotowany wcześniej zaczyn
240 ml wody
2 łyżeczki soli
450 g mąki pełnoziarnistej
50 g mąki żytniej
kminek
Do miski z zaczynem dolać wodę, wymieszać a następnie dodać resztę składników i mieszać do połączenia składników - można mikserem a można wyrobić ciasto ręką.
Wyjąć ciasto z miski naoliwionymi rękami, krótko zagnieść, rozciągnąć na kształt prostokąta a następnie zwinąć w rulon.
Zwinięte ciasto umieścić w keksówce wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 - 3 godziny.
Wyrośnięty chleb posmarować z wierzchu delikatnie olejem .
(ja dodatkowo posypałam wierzch słonecznikiem)
Pierwsze 15 minut piec w temperaturze 210 stopni, potem zmniejszyć do 190 i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb studzić na kratce